top of page
Zoeken

Jezelf beschermen tegen teleurstellingen?

MOEILIJK TE ONTSNAPPEN AAN TELEURSTELLINGEN

Want teleurstellingen, we hebben ze allemaal wel eens meegemaakt. We droomden van prinsen en prinsessen die, toen ze vorm kregen, ver achterbleven bij wat ze beloofden. We geloofden mooie woorden die slechts wind waren, we fantaseerden over avonturen die nooit uitkwamen. We hebben de vader van onze toekomstige kinderen ontmoet, de perfecte vrouw, we hebben ons voor altijd en eeuwig verbonden, om enige tijd later uit elkaar te gaan. Zoveel mislukkingen die ons hebben geleerd voorzichtig te zijn...

HET EINDE VAN DE PRINS CHARMANTE MYTHE

Dit zijn telkens hoop die is ingestort. Een toekomst die, toen die aanwezig werd, niet voldeed aan onze verwachtingen. En daar willen we ons nu tegen beschermen: tegen deze verwachtingen, tegen deze verhalen die we onszelf hebben verteld en die ons de werkelijkheid hebben doen missen. Wat, toen het zichzelf opdrong, ons knock-out sloeg... We willen niet langer geloven in de uitzonderlijke man, in de andere vrouw, en vroeg of laat komen we oog in oog te staan met iemand "zoals de anderen", en hun deel van de fouten.

HOE VOORKOM DROMEN?

Het ideaal zou zijn om niets meer te verwachten van deze ontmoetingen. Waar ze ook gaan. Omdat de geweldige mensen, en voor ons gemaakt, aan wie een goedbedoelende vriend ons heeft voorgesteld, ons soms erg hebben teleurgesteld. Het ideaal zou zijn om naar de ander toe te gaan zonder je iets voor te stellen, zonder ergens op te hopen, zonder je af te vragen of het zal werken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. En dat wanneer we geconfronteerd worden met deze persoon die we net hebben ontmoet, ons hart sneller gaat kloppen, terwijl we ons de prachtige liefde voorstellen die ons te wachten staat, of depressie ons overweldigt.

RELATISEER DE UITDAGINGEN VAN DATEN

Aangezien het bijna onmogelijk is om zonder hoop te leven, laten we de inzet van deze eerste ontmoeting in perspectief plaatsendie we al hebben omgevormd tot een examen waarvan onze toekomst zou afhangen. Want het is natuurlijk geen baccalaureaat waar we voor slagen. Het is slechts een veerboot die ons van de ene oever naar de andere brengt, van onze verbeelding naar de realiteit van de andere, waarmee we in het reine zullen komen. Waaraan we niet vervreemd zijn. Er is niets om te "slagen", er is geen bewijs om te doen, maar een verlangen om lief te hebben om aan te nemen, en dat deelt deze ander met ons.

GLIMLACH OM JEZELF TE BESCHERMEN

Jezelf beschermen tegen teleurstelling is in de eerste plaats waken voor enige dramatisering, voor te serieus zijn. Natuurlijk willen we snel iemand ontmoeten en samen gelukkig zijn. Maar we weten tegelijkertijd hoe de alchemie van liefde complex en mysterieus is, hoe het flexibiliteit en beschikbaarheid vereist. Wat een lach garandeert ons... Dus laten we glimlachen om onze stress, om de films die we voor onszelf maken, om de "plannen" die we bouwen. En laten we genieten van het moment. Anderen, welke?, zullen volgen...

4 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page