top of page
Zoeken
Foto van schrijverNAEL L.

10.000 effectieve stappen zetten of niet? Dit is waarom !



De voordelen van wandelen voor onze gezondheid zijn algemeen bekend. Nieuwe onderzoeken werpen echter een nieuw licht op werkelijk effectief wandelen.

In de publieke opinie is wandelen de laatste jaren het antwoord geworden op al onze kwalen: wandelen is goed voor het lichaam! goed voor de ziel! goed voor de verbeelding! En lopen is echt heilzaam voor onze fysieke en mentale gezondheid.

40 minuten per dag wandelen in je eigen tempo zou onze cognitieve functies verbeteren en de effecten van veroudering helpen bestrijden. Niet alle wandelingen zijn echter gelijk gemaakt, nieuwe studies hebben de noodzakelijke criteria benadrukt zodat we ten volle kunnen profiteren van wandelen. Wat zijn ze ? Hoe loop je efficiënt en productief?


Hoe oefen je een heilzame wandeling?

De voordelen van wandelen, vooral voor onze hersenen, zijn opnieuw bevestigd. Onderzoekers namen DNA af van 350.000 mensen, of ze nu wel of niet aan lichaamsbeweging deden. Dientengevolge zou matig of krachtig lopen leiden tot een toename van het functioneren van ons cognitieve systeem. "Bewegen is een van de beste dingen die je voor je hersenen kunt doen." Het zijn niet de voordelen van wandelen die in twijfel moeten worden getrokken en vooral de manier waarop we het beoefenen. : niet alle stappen zijn gelijk.


Hoe oefen je een echt heilzame wandeling?

De voordelen van wandelen, vooral voor onze hersenen, zijn opnieuw bevestigd door een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Genève. Ze namen het DNA van 350.000 mensen, of ze nu wel of niet aan lichaamsbeweging deden. Dientengevolge zou matig of krachtig wandelen leiden tot een toename van het functioneren van ons cognitieve systeem: "Bewegen is een van de beste dingen die je voor je hersenen kunt doen". Het zijn niet de voordelen van wandelen die in twijfel moeten worden getrokken, maar de manier waarop we het beoefenen.


Het milieu is belangrijk

Wandelen in de natuur zou een positievere invloed hebben op onze geest en ons lichaam dan wandelen in de stad. Inderdaad, oefening zou ons geheugen verbeteren, ons gevoel voor organisatie en onze mentale flexibiliteit. Maar de omgeving waarin we het beoefenen is net zo belangrijk. “Alle vormen van wandelen zijn effectief. Wandelen in de buitenlucht heeft echter een extra impact op cognitieve aandachtsscores”




  • Dus mythe of niet !!? 10.000 stappen

Dit is een cijfer dat cult is geworden: je moet minimaal 10.000 stappen per dag lopen, voor een heilzame wandeling. Nieuwe studies hebben echter aangetoond dat dit onjuist is. Dagelijks tussen de 6.000 en 8.000 stappen zetten zou voor de meeste mensen genoeg zijn in termen van voordelen. “Meer stappen per dag is zeker beter voor je gezondheid. Desalniettemin stabiliseert het voordeel in termen van sterfterisico tussen 6000 en 8000 voor volwassenen”, aldus een studie. Tot slot, maak een wandeling en vooral veel plezier.

2 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page